Hvorfor hater folk veganere?

Veganer er masete, dømmende, ekstreme og bedrevitende. Ihvertfall ifølge bølgen av ‘pro-meaters’ som har oppstatt i takt med at stadig flere velger en plantebasert livsstil.  Begrepet ‘vegaphobia’ eller veganfobi oppstod tidlig på 2010-tallet og det hele toppet seg i 2019 da en selverklært pro-meater protesterte på en vegansk festival i Storbritannia ved å flå og spise et rått ekorn. Samme fyren gjorde noe lignende noen måneder senere på en annen vegansk festival, men da var det et rått grisehode som fikk gjennomgå.

Jeg har aldri vært veganer, men jeg merket tendensene til veganfobi da jeg bestemte meg for å ikke spise kjøtt for over 10 år siden. I dag tror jeg ikke man merker så mye motstand, men for 10 år siden var ikke et plantebasert kosthold like normalt som i dag. Jeg husker spesielt en norgesferie i 2014 da jeg på en restaurant i Mosjøen fikk servert en salat som inneholdt salatblader, tomat, rødløk og noen krutonger. I tillegg til svært dårlig utvalg av vegetarisk mat opplevde jeg å stadig måtte forsvare hvorfor jeg valgte å ikke spise kjøtt, og innimellom at folk ble oppgitt og sure for valget jeg hadde tatt. I dag kaller jeg meg flexitarianer og i møte med veganere får jeg et intenst behov for å forsvare hvorfor jeg spiser meieriprodukter og kjøtt innimellom - uten at personen har sagt eller spurt noe som helst.

En kanadisk studie fra 2015 fant at av alle minoritetsgrupper er det bare rusavhengige som blir mer stigmatisert enn veganere. Studien viste også at i motsetning til andre former for diskriminering og fordommer (f.eks. rasisme, sexisme), er negativitet mot vegetarianere og veganere ikke ansett som et samfunnsproblem; snarere er det vanlig og stort sett aksepterte fordommer.

Argumentene for å spise mindre kjøtt er overbærende, men likevel har kjøttforbruket i Norge vært ganske flatt de siste årene. Hvis alle ble veganere kunne vi kuttet utslipp fra matproduksjon med 70% innen 2050, ifølge en britisk studie. I tillegg er det mange helseeffekter som mindre fedme og mindre mettet fett og kolesterol fra animalske proteinkilder. Det er også til fordel for økosystemet og biomangfold om vi spiser mindre kjøtt fordi vi vil trenge mindre beiteplass til dyrene. Beiteområdene kan alternativt brukes til jordbruk, eller naturen kan restaureres. Ikke minst - mange færre dyr må lide og dø for at vi mennesker skal leve. Det er stadig flere bevis og argumenter for at vi må spise mindre kjøtt. Så hva er det med veganere som vekker så mye negative følelser hos folk?

Forskere mener det er frykten for å bli dømt av en veganer som vekker dårlige følelser. I tillegg minner veganere oss på at å spise for mye kjøtt hverken er bra for oss, dyra eller naturen. Faktisk har forskere funnet at personer som har mest fordommer mot veganere også er de som oftest antar at veganere dømmer dem for å spise kjøtt. Til syvende og sist handler ikke veganfobi om veganisme i det hele tatt, men om hvordan individuell frihet kommer i konflikt med en personlig og miljømessig krise. Vi vet at å spise kjøtt ikke er det beste, men samtidig vil vi forsvare det. Dette kjøtt-komplekset er det forskerne mener er det som gjør at noen så sinte at de protesterer med å spise rå ekorn og grisehoder foran en folkemengde som venter på at personen skal bli arrestert.

Forrige
Forrige

Hvordan vite om plasten du resirkulerer faktisk blir brukt igjen?

Neste
Neste

Bioplast, bionedbrytbar plast og komposterbar plast - hva er det og er de egentlig bedre enn vanlig plast?