Hvordan vite om plasten du resirkulerer faktisk blir brukt igjen?

“Dessverre er det ikke sånn at all plast som resirkuleres brukes igjen.”

Plast er ikke bare plast! Før jeg startet å jobbe med bærekraft trodde jeg at all plast jeg resirkulerte ble gjenbrukt. Det viser seg at det ikke er realiteten. Det er mange forskjellige typer plast, og ikke alle er resirkulerbare. I tillegg er ikke all plast interessant for industrien å kjøpe, selv om den er resirkulerbar, og om ingen kjøper den er det lite sannsynlighet for at plasten blir brukt igjen. Markedet for resirkulert plast bestemmer med andre ord hvilken plast det er mest sannsynlig at blir resirkulert.

Vi har laget en liste som viser hvilket symbol du bør se etter for å vite 1) om plasten er resirkulerbar og 2) hva den kan bli til.

Trikset for å vite om plasten brukes igjen er å se etter disse symbolene:

De finner man som regel på undersiden av et produkt. Om produktet ikke har et slikt symbol er det lite sannsynlig at plasten vil bli utnyttet igjen.

Bilde fra www.goingzerowaste.com

Men hva betyr de ulike nummerene?

#1 PET/PETE er en verdifull plast

Bilde fra https://www.goodhousekeeping.com/home/g804/recycling-symbols-plastics-460321/

PET er gjennomsiktig og brukes ofte til drikkevarer, munnskyll, matdressing og oljer. PET regnes som trygg for mat (med mindre den varmes opp) og er enkel å gjenvinne til ny plast, så derfor har denne plasten blitt mer verdifull ettersom markedet etterspør mer resirkulert plast. PET blir typisk resirkulert til emballasje, handlenett, fleece, møbler, etc.

PET har stor sannsynlighet for å bli brukt igjen hvis den resirkuleres!

 

#2 HDPE også en verdifull plast

HDPE er en utransparent og hardere plast som kan gjenvinnes til mye og er derfor også verdifull om den resirkuleres. HDPE regnes også som trygg for mat og brukes til f.eks juiceflasker, yoghurtbeger, flasker til vaskemiddel, sjampoflasker, smørbokser og lignende. HDPE kan bli til nye flasker for såper, gulvfliser og utemøbler, etc.

HDPE har stor sannsynlighet for å bli brukt igjen hvis den resirkuleres!

 

#3 PVC er billig og vanskelig å resirkulere

PVC (polyvinyl chloride) er slitesterkt og billig, så det brukes ofte i produkter og emballasje - f.eks rør til hus, pillebrett, ledninger, vinduer. Klor og karbon er en del av PVC og er derfor farlig å brenne. PVC kan sjeldent resirkuleres, men hvis det kan det blir det til paneler, bildeler, matter og kabler. Du må sannsynligvis levere det selv til en gjenbruksstasjon for å sikre at det blir brukt igjen.

PVC har en mindre sannsynlighet for å bli resirkulert og brukt igjen, selv hvis du leverer den til gjenbruksstasjon selv.

 

#4 LDPE brukes til mye og kan resirkuleres om den er ren

LDPE er en fleksibel plast med mange bruksområder. Den brukes mye både i industri og hos forbruker. Du finner den i myke klemmeflasker, bæreposer, strekkfilm, krympefolie og landbruksfolie. Ren LDPE kan resirkuleres og bli til f.eks søppelbøtter, søppelposer, gulvfliser. Vi er usikre på hvor stort markedet for brukt LDPE fra husholdninger er, men LDPE fra industrien resirkuleres i stor grad.

LDPE kan resirkuleres om den er ren og vi vet at det resirkuleres fra industrien, men vi er usikre på hvor ofte den blir resirkulert fra husholdninger.

 

#5 PP smelter ved høy varme og kan resirkuleres om den er ren

PP smelter ved høy varme og velges ofte når noe skal ha varm væske. PP finnes i noen yoghurtbeger, medisinflasker, korker til flasker og sugerør. PP kan resirkuleres om den er ren, og blir til plastkoster, isskrapere, søppelkonteinere, plastfat etc. Vi er usikre på hvor stort markedet for brukt PP er.

PP kan resirkuleres om den er ren, men vi er usikre på hvor stor markedet er i dag.

 

#6 PS brukes i isopor, er giftig og resirkuleres ikke

PS kan lages til harde og porøse produkter (isopor). Isopor er lett oppløselig og blir fort til partikler i naturen, er ekstremt vanskelig å resirkulere og inneholder stoffer som er helseskadelige. PS har blitt brukt mye i engangstallerkener og kopper, eggekartonger, takeaway-esker, samt emballasje.

PS har liten til ingen sjanse for å bli brukt igjen om du gir den til gjenvinning.

 

#7 “Div” - kan både bestå av alt fra bioplast, nylon og giftig plast. Resirkuleres sjeldent selv ved levering til plastgjenvinning.

All plast som ikke passer inn i de andre kategoriene faller inn under #7. Dette betyr at både polykarbonat (som inneholder BPA som er kjent for å forstyrre hormoner) og bioplast faller her. Derfor kan nummer 7 være alt fra solbriller til plasten på utsiden på en PC, nylon osv. Disse blir sjeldent resirkulert, men noen ganger kan du gå til produsentenes nettsider for informasjon.

“Div” har liten til ingen sjanse for å bli brukt igjen om du gir den til plastgjenvinning.

NB! Vi vil alltid lære, så om du sitter på informasjon som enten kan utfylle eller korrigere det vi har funnet ikke nøl med å ta kontakt!

Forrige
Forrige

Alle snakker om bærekraft, men hva betyr det egentlig?

Neste
Neste

Hvorfor hater folk veganere?