Bioplast, bionedbrytbar plast og komposterbar plast - hva er det og er de egentlig bedre enn vanlig plast?

Det globale markedet for bioplast er i en enorm utvikling. Dette er fordi bioplast og bionedbrytbar plast (ofte kalt komposterbar plast) har blitt populære erstatninger for bedrifter som søker å møte forbrukernes krav om grønnere alternativ. I teorien skal disse alternativene hjelpe oss gjennom plastkrisen ved å slippe ut mindre CO2 ved brenning, eller kunne brytes ned over noen uker (isteden for århundrer som tradisjonell plast).

Fantastisk! Så hva er problemet med bioplast?

Problemet er at realiteten er en annen enn det mange forbrukere (det var i allefall sant for oss!) antar når man tar valget om å kjøpe noe av bioplast. Derfor har vi laget en liste med syv ting vi mener alle burde vite før du kjøper bioplast/komposterbar plast over konvensjonelle eller plast-frie alternativ.

1) Bioplast kan være laget av fossile råstoffer

Det er mange forskjellige materialer som faller under betegnelsen bioplast, som betegnes som “biobasert, bionedbrytbar (komposterbar), eller begge”. Denne betegnelsen betyr at bioplast kan være ikke-komposterbar, eller inneholde ikke-biologiske ingredienser. Derfor kan bioplast inneholde en stor andel fossile råstoffer, siden betegnelsen bare sier at plasten enten skal inneholde biologiske materialer eller være komposterbar.

Ouf!

2) Biobasert plast slipper ut mindre CO2 enn vanlig plast

Biobasert plast er ofte laget av maisstivelse, kassava og sukkerrør som er planter som tar opp CO2 fra atmosfæren når de dyrkes i åkeren. Når den biobaserte plasten sendes til forbrenning, blir det derfor bare avgitt mengden CO2 som planten absorberte da den ble dyrket. I praksis betyr dette at biobasert plast ikke slipper ut mer CO2 enn plantene har absorbert i åkeren eller på engen, men denne typen materiale vil likevel aldri være CO2-nøytral fordi det kreves energi til å dyrke plantene og til produksjon og transport av plasten. Det finnes også gode alternativ laget av blant annet skogsavfall.

3) Komposterbar plast kan ikke komposteres hjemme

Da plast ble introdusert var en av hovedsalgsargumentene at det holder seg stabilt i hundrevis av år. Komposterbar plast har det motsatte argumentet - at det kan bli brutt ned til biomasse, vann og karbondioksid sammen med mat og andre organiske rester. Men det er mange grader av nedbrytbarhet - fra lett nedbrytbar til det som i praksis ikke er nedbrytbart.

I tillegg er det veldig få av de komposterbare plasttypene som er egnet for hjemmekompostering - de aller fleste er beregnet på industrielle komposteringsmetoder, som krever temperaturer og fuktnivåer du ikke får til i din egen hjemmekompost (bakteriene i et industrielt kompostanlegg bryter ned organisk karbon og det utvikles en høy temperatur i komposten på 55-70 ºC). Derfor vil ikke komposterbar bioplast brytes ned om du legger det i komposten hjemme.


4) Komposterbar plast er ikke resirkulerbar i dagens systemer

Komposterbar plast kan ikke gjenvinnes i det heletatt, og hovedregelen i Norge er å legge komposterbar plast i restavfall. Sorteres den komposterbare plasten sammen med gjenvinnbar plast, vil den redusere kvaliteten på det resirkulerte råstoffet slik at det får færre bruksområder.

Noen bioplasttyper har derimot kommet langt nok til å resirkuleres som plast og selges videre i et plastkretsløp - så om emballasjen sier “sorteres som plast” - gjør det.

NB! Ifølge sortere.no skal biobasert plast som hovedregel sorteres som plast i Norge.

5) Produksjonen av biobasert plast kan ta opp jordarealer vi trenger til mat

Om man bruker mais eller andre matvekster for å lage biobasert plast risikerer vi å legge vekt på biodiversitet i andre land, og da ser vi på helt andre problemer enn det CO2-utslipp. Selv om plast fra matvekster ofte lages av biprodukter (ikke hovedproduktet som lages av planten) mener vi at beslagleggelse av matjord for planter som kan brukes i plastproduksjon, istedenfor å ta hensyn til hva lokalsamfunnet trenger er uansvarlig, da vi står ovenfor den største matkrisen i vår tid.

6) Biobasert plast og komposterbar plast kan være en kilde til mikroplast i naturen

Biobasert plast og komposterbar plast oppfører seg som konvensjonell plast om det havner i naturen eller  havet, fordi det ikke har de rette forholdene til å brytes ned. Det betyr at bioplasten brytes ned til mikroplast på lik linje som konvensjonell plast, og skader livet i havet som feilaktig tror at mikroplasten er mat.


7) Biobasert plast og komposterbar plast inneholder minst like giftige stoffer som vanlig plast

Biobasert plast og komposterbar plast er like giftig som annen plast. Produkter basert på cellulose og stivelse inneholdt flest kjemikaler og trigger sterkere giftreaksjoner under laboratorieforhold, så samme måte som vanlig plast.


Bestevennenes konklusjon

Vi synes det er flott at det er forskning på området for mer bærekraftige materialer for emballasje, men per i dag synes vi ikke bioplast og komposterbar plast er gode nok alternativer.

Biobasert plast: Vi liker at biobasert plast har et mye lavere CO2-utslipp, og at det finnes måter å lage biobasert plast på som ikke beslaglegger matjord. Det er også positivt at biobasert plast kan mer og mer gå inn i sirkulære kretsløp.

Komposterbar plast: Vi mener vi som forbrukere bør ta avstand fra komposterbar plast fordi det er misvisende, går ikke inn i et sirkulært system og skader naturen på samme måte som vanlig plast.

Konklusjon: Om du har planer om å spise ute med en gaffel laget av komposterbar plast, og ikke har tilgang til et industrielt komposteringsanlegg anbefaler vi at du tar med en gaffel fra kjøkkenet isteden.

Forrige
Forrige

Hvorfor hater folk veganere?

Neste
Neste

Vi ble helt veganske i en uke - og dette lærte vi